Wednesday, January 7, 2015

Happy New Year

                           Assalamualaikum
Hehehehee. Rasanya macam tak terlewat lagi kot nak wish Happy New Year. Busy lah. Tu yang Amni tak sempat lah nak update blog ke ape. Hehehhe. 
So, HAPPY NEW YEAR semua !!! *bommboom ( bunyi bunga api )  yeayyy. Hahaha. Alhamdulillah. Allah masih panjang kan umur kita semua . Semakin kita tua , makin dekat lah kita dengan kematian . Sentiasa ingat tentang kematian . Ni asyik dok pikir jodoh ja.. Budak budak kemain sekarang. Haa.. Makin dekat dengan kematian makin kene lah kumpul pahala banyak banyak. Yang belum di tutup tu , tutup lah . Yang belum dilabuhkan tu labuhkan lah.yang belum di longgarkan tu longgar kan lah. Huhu. So, i wish this year will be the best year ever. Azam? Hahahhaha. Azam yang lepas pun tak tertunai lagi nak oii. Engko nak berazam azam tiap tahun. Mampus banyak hutang azam kau tu. Tunai pun idok. Hahahah. And ! Yang buat azam bodo bodo tu. Em hentikan lah, bila nak berjaya hidup tu. Jangan risau Amni pun ingatkan diri sendiri juga. Huhu, jadi Amni harap hidup kalian semua diredhai Allah and berjaya selalu. Amin... 
Okay bye ! 

Tuesday, December 23, 2014

Masak masak ! Ayam Paprik Peberet .

Haii Assalamualaikum. Anda harini bersama chef Amni dalam rancangan Ketuk Ketuk tadaaaa! . Hahahahhaa. Kk merepek. Okay. Harini hari Rabu . 24/12 kan,, soo takde ape yg special pun dgn harini. Cuma esok ibu sampai Malaysia ! Yeayy !! Doakan ibu sampai dengan selamat ea pembaca yang comel kacak cantik cun muahh muahh. Hahahhaa.

Hari ni Amni masak Ayam Paprik Peberet !
Awat nama dia cenggitu aihh. Hahahahha. Suka hati lahh. Masakan Amni kot. Hahahhaa
So nak share lah mcm mana nak masak bagai even tahu semua org pandai masak . Kan kan kan. 😉 
So bahan yang kalian perlukan adalah 
1. Ayam ofcozzzz
2. Bawang merah 4-5 biji 
3. Bawang putih 4 ulas 
5. Serai sebatang 
6. Cili api. ( ikut kepedasan yang kalian suka ) 
7. Sos tomato n sos cili 
8. Sos tiram 
9. Kicap manis 
10. Daun limau purut . ( penting ! )
And sayur sayuran such as carrot , kacang panjang n ape ape je lah yg korang rasa sesuai nak masuk dalam tu . 

Okayy. Cara cara dia 
- basuh ayam bersih bersih . Toskan 
- bland kan bawang merah ,bawang putih , cili api 
- tumbuk serai sikit 
- panaskan minyak , tumis bahan yg di bland tadi beserta dengan serai tadi sampai naik bau 
- masukkan ayam yang ditos kan tadi. Biar sampai ayam kering . 
- masukkan sos tomato, sos cili , sos tiram , kicap manis . Ejas rasa diaa. Tak perlu masukkan garam sbb sos tiram dah masin . And sos cili n tomato jgn banyak sgt , nanti likat, okeh ? Paham? 
-masukkan sayur sayur tadi. Biar sampai sayur lembut 
- ambil daun limau purut , basuh then gunting halus halus, jangan halus sangat pulak,. Huhuhu.
 - rasa semula untuk pastikan sedap . Then siap !!!! Makan makan makan.

Hehehhe. Senang kan. So lepas ni anak dara kat luar sana rajin rajin lah memasak ea. Benda mudah. Cuma malas tak malas je masalah dia. Huhuhuhu. Faham ? 

         

Ni lah hasil nya Amni masak tadi. Huhuhuhu. Sedap sangat. Sbb ape ? Sbb Amni masak. Hahahaha. Hambar . -.- . 
Masak dengan kasih sayang . Jangan marah marah time masak. Automatik masakan jadi tak sedap. Sbb tak ikhlas. So masak dengan kasih sayang and ikhlas. Tu yang ibu Amni selalu pesan . 

Muahciked ! 💋



Monday, December 22, 2014

Masak masak !

Hai, Assalamualaikum . 
Hehehehehehehe. Hari ni kan hari ini kan. Kan kan kan. Hari ni amni masak . Alaa. Bukan first time masak ni. Cuma dah tak ada idea nak post ape,. So post je lah ape yang Amni buat harini. Hehehehe, 

Soooo. Hari ni amni masak ayam masak merah and kacang tumis ke kacang goreng ea. Hahhaa. Kacang goreng kot. . Sebab ibu tak balik lagi, so Amni lah masaknye. Heee. Kakak kakak tak ada. Nasib ade adik. Hehe. Tapi harini masak dengan kawan sebab kawan ade kat rumah. Hee. So Amni nak share lah resepi sikit dengan korang even mende ni berjuta org dah buat nya. Hahahaha. 

First nak share resepi Ayam Masak Merah
 
1. Cili kering ( potong potong then letak air panas then tapis ) 
2. Bawang besar or bawang holland ea orang panggil ( potong jgn halus sgt.) 
3. Bawang putih ( potong jugak ) 
4. Serai 2 3 batang gitu. ( tumbuk ) 
5 . Halia 3cm gitu . Ikut suka korang lah. 
6. Sos tomato 
7. Garam gula 
 
Then . Of coz perlukan 
➡️ Ayam ! 
 Cara dia. .
1. Basuh ayam bersih bersih 
2. Potong Ayam ikut saiz yg korang suka 
3. Basuh lagi sekali 
4. Letak serbuk kunyit dan garam . 
5. Gaul gaul bg sekata then goreng. Goreng jgn sampai kering sgt tau. Nanti keras tak sedap. Hehehee. 

Ada orang yang tak suka goreng dia letak terus ayam. . Amni tak suka. Hehehe. Alaa. Masing masing ade cara masing masing kan. 

Okay soo bila dah siap goreng . Angkat then letak lah dalam pinggan kejap . 
Okay start untuk sambal dia. 
1. Cili kering , bawang besar , bawang putih , halia , serai . Engkorang bland je sekali. Sorry ni resepi org malas sikit, hehehhe. But halia n serai korang better tak yah bland lah . Ketuk jee,
2. Panas kan minyak, tumis bahan yg di bland tadi. Sampai naik minyak. 
3. Letak sos tomato , gula , garam . Ejas lah rasa dia bg ada rasa masam , masin, manis tu. 
4. Dah siap semua.. Dah sedap semua. Masuk kan ayam.. Gaul gaul. Andddd... Tadaaa... Siapp !! 
So dah siap korang hidang lahh cecantik untuk santapan Family. Hehehe.


Sekali untuk Kacang goreng . 

Bahan yang korang perlu adalah . 
1. Kacang panjang of cozzz .
2. Bawang merah bawang putih 
3. Telur 
4. Secukup rasa. 

Sikit kan.. Alaaa, senang and sedap je. Sihat pulak makan sayur kan. Huhuhu

Cara cara dia : 
1.potong kacang comel comel . Dalam 5cm gitu. Jangan ambil pembaris pulak nak ngukur. Ikut suka hati je okay ?
2. Hiris bawang merah bawang putih tadi 
3 . Pecah kan telur ..
4 then panas kan minyak . Tumiskan bawang bawang yg dihiris tadi. Sampai naik bau bawang tu. 
5. Masukkan kacang tadi. Tambah air sikit. Bg berkuah sikit gituu. 
6. Then masukkan telur.. Biar kejap. Then kacau kacau bagi hancur . 
7. Last sekali masuk lah secukup rasa. 
Then SIAP !! hehehhe. Sedap sedap cepat cepat sihat sihat . Huhuhuuhhu.

         

So ni lah hasil Amni masak tadi. Huhuhu. . Alaahh koya je kan nak share resepi. Padahal dah ramai dah tahu. Eheyy. Suka hati lah. Idk nak post ape dah so i post lah ape yg i masak. Hahaha. Anak dara mana boleh malas malas kan. Belajar masak awal awal tahu . 

Muahciked! Hehe. 
Assalamualaikum 😊



Pt3 result !



Hai , Assalamualaikum semua.. Semua sape semua. Sape je bace blog amni ni ha. Hahahhaa. Takpelah . Tak bce pun tak pe. Lama nye tak update entry bru kat blog. Biar kan gitu je blog ni kan. Sian dia. Alololohh. Hahahahaha. Busy holiday cuti cuti. Dah nak habis holiday baru lahteirngat kat blog. 

So,,
Title kat atas offcos lah pasal result pt3 yang dah dpt 22/12 , semalam kan.
So Alhamdulillah not too gempak lah result Amni. Tapi Amni syukur , redha. amni dah buat yang terbaik. And kami kan first batch pt3 ni. Slow slow.. Tahniah for yg dapat capai straight A. I really proud of you all mehh. Tahniah for 80 orang kanak kanak Malaysia yang dapat straight A. Huhuhu kanak kanak ? Ofcoz lah. Belum menengah atas lagi. Huhuhu. 

Happy ambil result tadi dapat lepas rindu dekat kawan kawan . Eceyy. Padahal cuti kejap je kot. Tahun depan jumpa lagi. Hahahaha. Tapi rindu lah cuti tak jumpa. Orang amik result tak bagus kita sedih sedih. Ni happy happy. Selfie sana sini. Hahahaha. Banyak sanagt selfie tadi. Heee. Rindu lah semua orang. Ade je orang yang tak ade tadi sebab tak dapat datang and on.. So, tahniah baby baby i yang dapat result tadi. Form 4 kita study hard ea baby baby. Hahahahaha. Ilefciuu oll. Muah ciked . Alaa. Edik ngat . Huhuhu . Muah 💋 

Belanja selfie kami tadi lah ye. 😘

                                  
                                 
                                  
                                  

 Baby baby ai semua happy dapat result. Tahniah guys. Tahun depan study hard,study smart . Lefciuu goodnight 😊







Friday, November 14, 2014

KOOPerasi. love

hai.. Assalamualaikum. hhihi
lama ngat ngat tak update kan since exam dah habis. sian blog ni an.. hehe.. harini ridu pulak dengan blog, jadi jenguk2 lah.. teringat nak pasal jamuan koop ritu.. click lah new post. huhuhu..
haritu ada lah buat jamuan kecik2 untuk AALK kat sekolah.. makan besar lah ritu.. menu dia tomyam,ikan siakap 3 rasa,ayam paprik,ayam goreng kunyit,telur bungkus.. haihh. banyak nanang. kembung perut lah haritu. hahaha. bahagia je rasa dengan budak budak koop ni.. diaorang semua tak pernah nak cari gaduh ke ape.. semua memahami. sebab tu sayang.. hehehe. muah muah lahh.. tak tahu nak type ape lagi .. so share gambar je lah. :) 

sayang semua !!

tasha dengan nik 

' haziq mija buat muka paling handsome'

lelaki yang sado sado suka kemas koop

photobom. sebab tu nampak mcm hantu je tep mija tu.

' mija mija jum selfie '